Memorandum @

Date: April 18, 2013

To: Honorable Carlos Lopez-Cantera, Property Appraiser
Office of the Property Apprajser

From: Carlos A. Gimene
Mayor "

Subject: Leave Transfer for Employees

This memorandum is in response to your request to Internal Services Director, Lester Sola, to transfer
the leave balances for two former State of Florida employees in your office, Lourdes Gonzalez and
Christopher Wills

The County Attorney’s Office has advised us that it would require a resolution by the Board of County
Commissioners to grant your office the authority to credit these employees with leave accumulated
while working for the State of Florida. The Code of Miami-Dade County states, “The salaries,
compensation, and benefits of all Office of the County Appraiser employees shall be fixed by the
County Commission upon recommendation of the Property Appraiser, subject to the provisions of any
applicable collective bargaining agreement.”

However, as County employees, they will begin to earn leave (both Annual and Sick leave) and will
accrue a total of 80 hours of Annual leave and 96 hours of Sick leave upon the completion of 26 pay
periods (one year). Additionally, per the Miami-Dade Leave Manual, you have the discretion of granting
Administrative Leave (time off with pay) to your employees for various reasons. The Miami-Dade
County Leave Manual, Section 17.03.02 (attached) has a list of reasons where it is appropriate to grant
such leave.

Should you have any questions, please contact me or Arleene Cuellar, Acting Assistant Director for
Human Resources, at (305) 375-1589.

Attachrﬁent

c. Lester Sola, Director, Internal Services Department
Lee Kraftchik, County Attorney’s Office
Lazaro Solis, Deputy Property Appraiser, Office of the Property Appraiser
Jaime Martinez, PA Administration Manager, Office of the Property Appraiser
Charalambos Flevaris, PA Project Administrator, Office of the Property Appraiser
Arleene Cuellar, Acting Assistant Director, Internal Services Department



LEAVE MANUAL

No.
17.03.00
SUBJECT LEAVE CODE DATE
AD ISSUED/REVISED
ADMINISTRATIVE LEAVE: AUTHORIZED USE ‘ 3/8/2002
17.03.01 Administrative leave must be authorized by the department director.
17.03.02 Administrative leave may be granted only for the following purposes:

a) To apply for County positions, take County civil service exams, appear for
interviews in County departments or receive counseling from the
Recruitment, Compensation and Testing Division.

b) To grant time off with pay for job basis employees who have worked in
excess of their normal work schedule. However, this is discretionary on the
part of the department director, and administrative leave is not “earned” on
an hour for hour basis.

c¢) To authorize the paid absence of an employee for the good of the County
service, where any such absence exceeding one work day is approved by
the department director. Examples of this use of administrative leave are
granting an employee reasonable time off to vote not to exceed one hour if
the employee is a registered voter in the jurisdiction holding an election or
granting time off to attend the funeral of a fellow employee.

d) To permit time off with pay for non-essential employees during extreme
weather or other emergency situations, as authorized by the County
Manager.

e) To permit employees to take the citizenship qualification examination given
by the Department of Homeland Security to become a United States citizen
and to permit them to appear for the final hearing in the citizenship
process.

f) To take physical examinations as required by the County.

g) To pollworkers and election support personnel in accordance with
Administrative Order 4-76.

h) Up to three (3) hours of administrative leave may be granted for the initial
evaluation session under the Employee Support Services.

i) An employee who is a member of the Florida National Guard shall, upon
presentation of a copy of official orders issued pursuant to Florida statutes,
be granted administrative leave for the time the employee is ordered to
active state service by the Governor of Florida. Such leave will not exceed
thirty (30) calendar days at any time.
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