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OFFICE OF CAPITAL IMPROVEMENTS – OCI 

 

MMiisscceellllaanneeoouuss  CCoonnssttrruuccttiioonn  CCoonnttrraacctt  ((MMCCCC))  PPrrooggrraamm  
 

 
Bulletin # MCC-10005   JULY 29, 2010 

 

 
 

IG APPLICABILITY ON ARRA-FUNDED PROJECTS 
 
Dear MCC User, 
  
This email is just a friendly reminder that the ¼ of 1% typically included for the Inspector General should not be 
included in any federally funded projects (see CAO email below). 
  
Please make sure to include such information on your federally funded RPQs and/or in your bid documents for such projects. 
  
Let me know if you have any questions. 
  
Thank you, 
  
Ultimo De Oliveira 
Capital Improvements Analyst 
Office of Capital Improvements - OCI 
Miami-Dade County 
111 NW 1st Street, Suite 2130 
Miami, FL  33128 
Phone: 305-375-5265 
Fax: 305-372-6130 
Email:  Ultimo@miamidade.gov 
  
"Delivering Excellence Every Day" 
  
Miami-Dade County is a public entity subject to Chapter 119 of the Florida Statutes concerning public records. E-mail messages are covered under such 
laws and thus subject to disclosure. 
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-----Original Message----- 
From: Cutie, Ralph (OCI)  
Sent: Thursday, July 29, 2010 3:22 PM 
To: Finol, Ana (OCI); De Oliveira, Ultimo (OCI) 
Subject: FW: Legal Question - IG Applicability on ARRA-funded projects 
  
  
-----Original Message----- 
From: Libhaber, Bruce (CAO)  
Sent: Wednesday, July 07, 2010 4:26 PM 
To: Cutie, Ralph (OCI) 
Subject: RE: Legal Question - IG Applicability on ARRA-funded projects 

Ralph: 
You are correct.  The ¼ of 1% typically included for the Inspector General should not be included in federally funded 
projects.  Therefore, the ARRA funded projects should not include the IG ¼ of 1% language. 
  
  
Bruce Libhaber 
Assistant County Attorney 
  

 
From: Cutie, Ralph (OCI)  
Sent: Wednesday, July 07, 2010 2:25 PM 
To: Libhaber, Bruce (CAO) 
Cc: Navarrete, George (OCI); Finol, Ana (OCI) 
Subject: Legal Question - IG Applicability on ARRA-funded projects 
  
Bruce, 
  
The subject question is similar to a question that I posed to you in May of last year regarding the applicability of federal requirements on 
ARRA-funded projects (see e-mail below for reference).  As you recall, in our previous life at MDT, we did not include the IG allowance in 
our FTA-funded contracts because this was not allowed under the federal requirements.  
  
The current question is - if a project is ARRA-funded, is the IG requirement similarly disallowed?  We think it is based on your opinion 
below but we wanted to confirm. 
  
Please let me know.  Thanks. 
  
Ralph. 
  
Ralph Cutié  
Manager, Project Scheduling and Compliance  
Office of Capital Improvements (OCI)  
General Obligation Bond (GOB) Division  
111 N.W. 1st Street  
Suite 2130  
Miami, Florida 33128-1926  
Office: 305-375-1457, Fax: 305-372-6130  
e-mail: rcutie@miamidade.gov  
"Delivering Excellence Every Day"  
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-----Original Message----- 
From: Libhaber, Bruce (CAO)  
Sent: Tuesday, May 19, 2009 3:06 PM 
To: Cutie, Ralph (OCI) 
Cc: Navarrete, George (OCI) 
Subject:  

In response to your inquiry, please be advised that the standard federal requirements do apply to the ARRA (“stimulus”) 
funds.  Thus FTA, FAA, etc. regulations would apply as applicable.  Therefore, where there is a DBE requirement, no CBE or 
CSBE measures should be applied.  Local Preference (with the narrow exception for A/E contracts) should not be utilized.  
Buy America should apply.  Of course, regulations may vary between FTA, FAA, and Federal HUD may have differing 
regulations. 
  
If you have any further questions, please do not hesitate to contact me. 
  
Sincerely, 
Bruce Libhaber 
Assistant County Attorney  
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