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Miami-Dade County Public Housing and Community Development  
FY 2024 CDBG, HOME and ESG RFA   
Issuance Date: March 20, 2024 
 

QUESTIONS AND RESPONSES 
______________________________________________________________________ 
 
PHCD’s responses below become a part of the guidance for the Fiscal Year (FY) 2024 
Community Development Block Grant (CDBG), Home Investment Partnerships Program 
(HOME) and Emergency Solutions Grant (ESG) Request for Applications (RFA). 
 
General Questions 
 
1. Question: When is the deadline of applications for the 2024 CDBG? 

 
PHCD Response: PHCD released a draft RFA proposal for comments.  The actual 
release date for the final RFA is March 20, 2024.  The deadline for the RFA application 
submittal is Friday, April 12, 2024 at 11:59pm.  Please check our website 
https://www.miamidade.gov/global/housing/requests.page periodically for updates. 

 
2. Question: Can you please provide the presentation for the RFA public meeting held 

in December? 
 

PHCD Response: The RFA PowerPoint presentation is attached.  

 

2024 RFA Technical 

Assistance Workshop.pptx
 

 

3. Question: Is the draft RFA for FY24 or FY25? 
 

PHCD Response: The draft is for FY 2024. 
 
CDBG Questions 
 

4. Question: My organization is interested in applying to the upcoming CDBG 
application cycle. However, we noticed that the draft does not include a projected 
application deadline. Could you please advise if a deadline has been set yet? 

 
PHCD Response: PHCD released a draft RFA for comments.  Please refer to 
Question No. 1. 

 
5. Question: MINOR EDITING NOTE 

 
PAGE 52, UNDER " ECONOMIC DEVELOPMENT-MICRO-ENTERPRISE AND 
SPECIAL ECONOMIC DEVELOPMENT LENDING (MS)-MS1- CFDI SHOULD BE 
CDFI 

https://www.miamidade.gov/global/housing/requests.page
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PHCD Response: Revision will be addressed in final RFA book. 
 

6. Question: Checking the RFA for CDBG  FY 2024, Housing Category for Water and 
Sewer states in second paragraphs that the category is eligible for construction 
and/or rehabilitating up to 4 Affordable Units for families whose income does not 
exceed 80% AMI, but in the National Objective 3rd bullet point states PHCD will fund 
developers engaged in the construction of Single Family Homes.  

 
Our concern is if the project being proposed in an Infill lot to do Affordable Housing 
Project is a 4 – Unit multifamily project will it be eligible or considered acceptable 
project as new construction for the RFA FY 2024 CDBG? Will it be 4 units overall 
(Fourplex or multifamily) or 4 units separate as single-family residences?  
 
PHCD Response: CDBG regulations prohibit the use of CDBG funds in the 
construction of new housing units (24 CFR Part  207 (b) (3)).  PHCD will fund 
developers for water and sewer connections ONLY, engaged in the construction of 
single family or multifamily housing, or the rehabilitation of existing housing, not to 
exceed 4 units,  in low to moderate income communities. The CDBG Housing 
category is not soliciting for the construction of new housing units.   

 
HOME Questions 

7. Question: Page 9-The Public Meeting information about the introduction of this 
RFP is incorrect.   

 
Is PHCD doing any public and/or technical meeting?  
 
PHCD Response:  Four RFA public and technical meetings were held on December 
7, 2023, December 12, 2023, December 18, 2023, and December 19, 2023. No 
other meetings will be held. 

 
8. Question:  

On the front of the RFA it states that Eligible housing activities include Multifamily 
development.  However, in the funds available table it only mentions HOME CHDO 
Housing set aside. Page 9 states that for profit developers are encouraged to 
respond to the RFA. 

 

PHCD Response: Yes, for profit developers can apply in the CDBG Housing 
category, however, for-profit developers can only apply in the HOME Housing 
category if part of a joint venture or partnership with a Community Housing 
Development Organization (CHDO). The CHDO, in partnership with a wholly owned 
for-profit or non-profit subsidiary, must be the managing general partner.  

 
9. Question: Can an agency that is currently administering a rental assistance 

program for a City apply for the Tenant-Based Rental Assistance Program?  

 
PHCD Response: Yes 


